Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Εσωτερική οικιακή εργασία
Η συμβολή της οικογένειας και των σχέσεων αλληλεγγύης στην αναπαραγωγή της εργασίας
Βιβλίο Εργασία - Κοινωνικές απόψεις >> Εργασία και εργαζόμενοι - Ελλάς >> Κοινωνική ανθρωπολογία >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Ξυπολυτάς, Νικόλαος ()
Υπεύθυνος Σειράς: Ψημμένος, Ιορδάνης (Psimmenos, Iordanis)
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-02-2771-0 Εκδόσεις Παπαζήση 2013
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 434
Για ποιο λόγο ο εργαζόμενος πηγαίνει στη δουλειά του την επόμενη μέρα; Με άλλα λόγια, πώς συμβαίνει αυτό που ονομάζουμε αναπαραγωγή της εργασίας; Αυτό είναι ένα από τα κεντρικότερα ερωτήματα που απασχολεί τους κοινωνιολόγους τον τελευταίο αιώνα. Για ορισμένους αναλυτές η απάντηση φαντάζει προφανής. "Ο εργαζόμενος συνεχίζει και πηγαίνει στη δουλειά του γιατί χρειάζεται τα χρήματα". Ωστόσο, μια τέτοια απάντηση αναγνωρίζει στην εργασία αποκλειστικά οικονομικά χαρακτηριστικά, παρακάμπτοντας παράλληλα έναν αιώνα κοινωνιολογικής έρευνας και στοχασμού που αναδεικνύει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Η εργασία εκτός από κέρδος, υπεραξία και εκμετάλλευση παράγει αξίες και αντιλήψεις. Πρόκειται για πολιτισμικά στοιχεία που αποτελούν πηγή νοήματος για τους εργαζόμενους και που συμβάλουν καθοριστικά στην αναπαραγωγή της εργασίας.

Το βιβλίο προσπαθεί να συμβάλει στον παραπάνω προβληματισμό εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγεται ένα από τα πλέον εκμεταλλευτικά επαγγέλματα, αυτό της εσωτερικής οικιακής εργασίας των μεταναστριών. Η μελέτη υποστηρίζει πως το επάγγελμα υπονομεύει τις οικογενειακές σχέσεις και τις σχέσεις αλληλεγγύης των εργατριών. Παράλληλα, οι διαμορφωθείσες σχέσεις ταυτίζουν τη μετανάστρια με τις απαιτήσεις του επαγγέλματος της και εν τέλει αναπαράγουν την εσωτερική οικιακή εργασία.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελείται από δύο κεφάλαια που προσπαθούν να προσεγγίσουν θεωρητικά τις συνέπειες της εργασίας στην οικογένεια και τις σχέσεις αλληλεγγύης, τόσο στην κλασική κοινωνιολογική βιβλιογραφία όσο και στη σύγχρονη έρευνα της οικιακής εργασίας των μεταναστριών. Το δεύτερο μέρος εξηγεί σύντομα τους μεθοδολογικούς προβληματισμούς που οδήγησαν στην επιλογή των ιστοριών ζωής για να αντληθούν τα δεδομένα της έρευνας. Το τρίτο μέρος παρουσιάζει τις συνέπειες της εσωτερικής οικιακής εργασίας στην οικογένεια και τις σχέσεις αλληλεγγύης των μεταναστριών. Αυτό γίνεται μέσα από μια σύγκριση των εμπειριών της εργασίας στη χώρα προέλευσης και στη χώρα υποδοχής, αναδεικνύοντας έτσι τις μεταβολές που έχουν επέλθει μέσα από τη μετανάστευση και την ένταξη στην εσωτερική οικιακή εργασία. Τέλος, εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο οι μεταβολές αυτές οδηγούν στην αναπαραγωγή της εργασίας και στον εγκλωβισμό των μεταναστριών στο επάγγελμά τους.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα